Rite of passage - overgangsritueel voor meiden

 

Alle vrouwen en meisjes die belangrijk zijn voor de jonge vrouw worden uitgenodigd.

Het is een feestelijk gebeuren, een viering, een verwelkoming in de cirkel van vrouwen. Overstap vanuit de kindertijd.

 

Alle genodigden ook feestelijk in het rood/oranje/rose, in jurken en rokken, vrouwelijke kleding. 

 

Vooraf helemaal verzorgd en vertroeteld worden door alle vrouwen die haar lief zijn: hand en voetmassage, make-up of prachtige beschilderingen op het lichaam (henna? oker?), haren invlechten (met bloemen evt). Mooiste jurk aan. 

 

Geschenken laten meebrengen. Iedereen neemt een bloem mee.

Tips cadeaulijst: bijvoetthee, verwarmende buikmassageolie, balsemieke melissegeest druppels Weleda, een kruik, fijne fleecedeken, chocola, wasbaar maandverband. Korf/mand met alles wat je nodig kunt hebben als je gaat menstrueren. 

 

Een koord gaat rond door alle handen en ieder spreekt zijn intentie uit voor het leven van deze jonge vrouw. Kan ook zijn dat er een bol rode wol rondgaat met daaraan een hanger/ring/sieraad wat het meisje als geschenk krijgt daarna. 

De vrouwen die al menstrueren of niet meer menstrueren, ontvangen de jonge vrouw, als zij oversteekt vanaf de zijde van de jonge meiden en haar nog niet menstruerende zusjes, vriendinnen, nichtjes etc. 

 

Alle oudere vrouwen dragen een rood koord om hun pols. Na de oversteek krijgt ook de jonge Maiden een rood koord, als teken van verbinding met deze vrouwen. Ze krijgt van iedere vrouw een bloem en de mand met geschenken.

 

 

Voorbereiding/vertroeteling

Overgangsritueel

Ontvangst aan de andere kant